3 basistips over formaten, enveloppen en vouwwijzen

Waar begin je mee als je een kaartje ontwerpt?

Een geboortekaartje dat écht helemaal uit jullie koker komt: dat is wel heel speciaal! Wij helpen je graag het te ontwerpen. Eigenlijk kun je op die manier alles zelf kiezen, maar er zijn toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hierbij een lijstje van drie zaken waar je alvast over na kunt denken:

1 Vouwwijzen

Een kaartje kun je op veel verschillende manieren vouwen:

  • Soms vouw je het niet. Dan spreken wij van een enkel kaartje, zoals dit colorblock-kaartje.
  • Een dubbele kaart is een kaart die één keer gevouwen is. De vouw zit meestal aan de linkerkant of aan de bovenkant. Maar ook een vouw aan de onderkant is mogelijk. 
  • Een derde variant is een drieluik. Een drieluik is een kaart met twee vouwen, waardoor er een soort mapje ontstaat. Deze mooie kraftkaart is daar een goed voorbeeld van.
  • Een laatste optie is een zigzagvouw, waarvan deze met handgetekende ooievaar een mooi voorbeeld is.

Waarom deze vouwwijzen en het formaat van je kaart belangrijk zijn bij de keuze voor een envelop, lees je bij punt 3.

2 Het formaat

Bij een eigen ontwerp lijkt het misschien alsof je ook alle formaten kan kiezen. En eigenlijk kan dat natuurlijk ook: de drukker maakt het precies zoals wij het bestellen. Maar dan moet het kaartje ook nog in een envelop. Een afwijkend formaat is mooi, maarrr... een kaart die zwemt in zijn envelop of die er met een schoenlepel nog niet ingaat, is niet wat je wil. Begin dus altijd te denken vanuit een envelopmaat. Onze meest gebruikte maten zijn:

  • 114 x 162 mm (C6)
  • 125 x 180 mm (B6)
  • 110 x 220 mm (DL)
  • 140 x 140 mm (vierkant)

Er zijn natuurlijk meer maten mogelijk. Neem even contact op als je benieuwd bent welke.

3 De marge van de envelop

Trek altijd een paar millimeter van de envelopmaat af om het kaartje lekker in de envelop te laten passen. Bij een enkel kaartje is het voldoende als je minimaal 5 mm van de hoogte en 5 mm van de breedte aftrekt. Een dubbel kaartje is iets dikker, neem dan minimaal 7 mm per kant. Wil je graag een drieluik of een zigzagvouw? Reken dan op minimaal 10 mm aan beide zijden.

Wil je er zeker van zijn dat je kaartje netjes in de envelop past? Dan kunnen we een proefdruk laten maken, dan kun je het testen en het kaartje even echt in je handen houden. Dat is sowieso wel fijn!

Ingewikkeld? Laat ons het lekker doen!

We hopen dat je door dit blog een beetje houvast hebt gekregen bij het ontwerpen van je geboortekaartje. Als je nog vragen hebt, dan mag je natuurlijk altijd mailen of bellen. We vinden het leuk om te helpen!

Mocht je na het lezen van dit artikeltje denken: pfff wat een gedoe, laat maar, kijk dan even bij onze vaste collectie  Dikke kans dat er een ontwerp tussen zit dat je hart steelt. Mocht je daarbij aanpassingen willen zien, dan maken we die graag voor je in orde! En anders neem je gewoon even contact op om je wensen te bespreken, dan maken wij van jouw ideeën een persoonlijk ontworpen geboortekaartje.