8 tips voor tekst op je geboortekaartje

Zodat je zeker weet dat álles erop staat (en dat het klopt!)

Als je het ons vraagt, is een van de leukste dingen in de voorbereiding op de komst van jullie kindje natuurlijk het kiezen van het kaartje (nogal wiedes!). Hopelijk vallen jullie voor een kaartje op onze site. En dan, klaar? Nou… Bijna. Eerst nog ‘even’ een tekstje verzinnen. Zucht...

Wikken en wegen

Laat nu net blijken dat dát niet meevalt. Veel ouders verkijken zich erop hoeveel tijd en aandacht het kost om een geboortekaartjestekst goed te verwoorden. Het één is te poëtisch, het ander te plat. En soms kom je iets tegen dat bijvoorbeeld perfect klinkt in het Engels, maar wil je het liever in het Nederlands zeggen. Maar hoe dan?!

Wees gerust: zo'n geboortegedichtje is geen hogere wiskunde. Met deze acht tips hebben jullie binnen no time een lief tekstje gekozen, dat ook nog goed bij jullie past.

Tip #1: De gouden tip

De gouden tip is dat een goede tekst geen opsmuk nodig heeft, ook de tekst voor een babykaartje niet. Kies je woorden met een reden en laat overbodigheden weg. Jullie liefde voor die kleine zit ‘m niet in een uitgebreide, maar in een rake tekst.

Tip #2: Tekst die zeker op jullie geboortekaartje moet staan

De belangrijkste woorden van jullie geboortekaarttekst zijn natuurlijk de namen van jullie kleintje.

Natuurlijk vermeld je:

 • de geboortedatum 
 • jullie adres

Vrijwel altijd staan er ook op:

 • jullie telefoonnummers (en eventueel mailadressen)
 • de geboortetijd
 • het geboortegewicht
 • de lengte

Optioneel is:

 • het noemen van de geboortelocatie (bijvoorbeeld de naam van het ziekenhuis waar de baby geboren werd). 

Tip #3: Maak het persoonlijk

...bijvoorbeeld met een gedichtje. Dat klinkt leuk en aardig, maar zie maar eens in een paar woorden te vatten wat jullie voor jullie kindje voelen. Dat gáát toch helemaal niet?!

Logisch dat jullie er zo over denken. Misschien moet je het daarom niet lukraak zoeken op het eindeloze internet. De meeste gedichtjes die je daar vindt, hebben waarschijnlijk al honderden keren op andermans kaartjes gestaan. Een handige tool bij het vinden van het perfecte persoonlijke gedichtje voor op het geboortekaartje, is de checklist onderaan dit blog.

Tip #4: Songteksten

Een andere tip is om te graven in je eigen muzieksmaak. Er zijn zóveel liedjes die over de liefde gaan, en niemand zegt dat die altijd over de liefde tussen twee volwassenen moeten gaan. Als je het betrekt op de liefde van een ouder tot een kind, dan gaat er ineens een wereld voor je open. Kijk maar eens naar dit geboortekaartje met een stukje tekst uit Bill Withers’ Lovely Day.

Tip #5: Ga uit van het ontwerp

Vaak is het ontwerp van jullie geboortekaartje ook een goede graadmeter voor het type tekst dat erbij past. Bij een pocketfold zoals deze, past een uitgebreide tekst beter dan bij het strakke en simpele design van deze enkele fotokaart.

Tip #6: Kies niet

Huh? Kies niet? Nee inderdaad, niet kiezen is óók een optie. Eigenlijk vloeit deze tip voort uit de vorige: let erop dat het kaartje een geheel wordt. Als het er niet bij past, kies je dus geen extra gedichtje. Veel kaartjes (zoals dit dubbele minikaartje) doen het heel goed zonder toevoegingen. Alleen de naam, geboortegegevens en jullie adressen en telefoonnummers zijn soms echt voldoende. 

Tip #7: Schrijf zelf

We hadden eens een ouderpaar dat graag een regenboog op hun kaartje wilde hebben, omdat die staat voor een kleurrijk leven. Maar tegelijkertijd verschijnt er alleen een regenboog als als er én zon én regen is. Kortom: de mooie en de verdrietige dingen gaan in het leven hand in hand.

Bij dat gevoel zochten ze een passend gedichtje. Maar ga daar maar eens op Googlen… De meeste gedichtjes waar je bij uitkomt gaan over de dood. Er zat dus niets anders op dan zelf te gaan schrijven. We hielpen ze een beetje en uiteindelijk stond er op het kaartje: 

Veel zonnestralen, soms wat regen, kom je in je leven tegen. 

Ze zijn een krachtige stel, die twee. Je tovert er alle kleuren mee

Persoonlijker dan een zelfgeschreven tekst wordt het niet, toch? Wil je daar graag wat hulp bij? Mail dan vooral even!

Tip #8: Onzeker? Schakel een hulplijn in

Vinden jullie het toch nog steeds lastig? Of weten jullie van jezelf dat jullie niet zulke keien zijn in schrijven? Dan is het misschien fijn om je opzetje te laten checken door iemand die daar beter in is. Kies iemand van wie je het niet erg vindt als die via de tekst voor jullie geboortekaartje alvast wat inside information krijgt (dat willen wij dus ook best zijn). Je kunt natuurlijk altijd een nepnaam invullen, als je de echte nog niet wilt prijsgeven. 

Let op: vraag vooral niet te veel 'meelezers'. Iedere mening is er één en voor je het weet zie je door de adviezen de babykaart niet meer!

CHECKLIST

Hierbij een lijstje met dingen waar je over na zou kunnen denken, om tot jullie gedroomde geboortekaartjestekst te komen. Bij elke vraag noemen we een voorbeeld.

Moet jullie tekst gaan over...

 • ...liefde in het algemeen?

  (Liefde is het enige wat zich vermenigvuldigt als je het deelt)
 • ...jullie specifieke situatie?

  (Als donderslag bij heldere hemel, kondigde jij je aan. Nu weten we het zeker, dat wonderen bestaan.)
 • ...wat je dit kindje wenst?

  (Neem maar de tijd om te groeien en te stralen, om tijdens het ontdekken soms te verdwalen. Te beleven, verwonderen, met jouw blik open, en weet dat we altijd met je mee zullen lopen.)

En daarna:

 • Wil je een wat serieuzere tekst of mag het een beetje ‘lollig’ zijn?

  (Piep, hier ben ik! Uit mama haar buik gesprongen. Tot in de armen van mijn papa en ik ben een jongen.)
 • Wil je graag een Nederlandse tekst, of mag het ook in een andere taal?

  (To live, to learn, to love)
 • Wil je graag een langer tekstje of mag het kort en krachtig?

  (Nóg zo’n lief meisje!)
 • Moet het per se rijmen?

  (Wens, wonder werkelijkheid)
 • Komt de tekst van jullie of is er een oudere broer of zus die zijn nieuwe broertje/zusje aanspreekt?

  (Op onze teentjes kijken wij blij, over het randje van de wieg. Welkom klein zusje, we vinden je zo lief!)

Deze tekst is geschreven door studioparbleu.nl en verscheen in aangepaste vorm eerder op tritratrouwkaarten.nl.