De baby uitzet lijst

Maar dan volgens We zijn zo blij

Wij presenteren u: de Volstrekt Willekeurige Maar O Zo Handige WZZB-Babyuitzetlijst, boordevol persoonlijke aanbevelingen!

Voorpret

Alleen de voorpret is al leuk als je een kindje verwacht. Er is zoveel te regelen en te doen! Vaak is dat iets om tegenop te zien, maar dit doe je voor zó’n goed doel dat het bijna allemaal leuk is. Zo’n klassieke babyuitzetlijst vat het allemaal lekker voor je samen en waarschijnlijk heb je die al lang uit een Blije Doos of van het internet geplukt. Maar een beetje een persoonlijke touch bij zo’n lijst kan geen kwaad. Daarom sommen we hier niet wéér de complete standaardlijst voor je op, maar noemen we een aantal van onze persoonlijke favorieten.

OPMERKING: Misschien is het goed om even te vermelden dat het hier echt alleen om onze eigen persoonlijke tips gaat en dat we geen geld hebben gekregen om bepaalde producten of merken te noemen.

Slapen

Een pasgeboren baby’tje heeft natuurlijk een eigen ledikantje. Voor de allerkleinsten kun je natuurlijk ook nog een wiegje gebruiken. Da’s vooral erg leuk als je een familiewieg hebt, waar jij en misschien zelfs je vader of moeder nog ingelegen heeft. Heb je geen wieg, overweeg dan een co-sleeper (zo heet een aan-je-bed-vast-wiegje). Dat vonden wij erg handig en gezellig! Het voelt net alsof je in één bed slaapt, maar dan veiliger.

Dragen

Echt, doe jezelf een plezier en koop/leen/regel een draagdoek. In de kraamweek heb je alle tijd om lekker met je baby te knuffelen in bed of op de bank. Nadat de kraamverzorgende weggaat, zul je echter zelf je huishouden weer moeten bestieren en juist dán beginnen de darmen van je kleintje te werken. Krampjes! Je kleintje wil dan gewoon lekker warm bij mama of papa zijn.

Een draagdoek voorziet je dan van vrije handen, zodat je toch gewoon kunt stofzuigen en afwassen, en zorgt tegelijkertijd voor warmte voor je baby, die lekker rustig wordt van jouw geur. Maar het mooiste is dat door de bewegingen die jij maakt met je gestofzuig, je baby’tje vaak veel rustiger wordt. Gouden tip!

Maaike had een rekbare doek en ik een niet-rekbare. Die hebben we natuurlijk van elkaar uitgeprobeerd! Aangezien je in de praktijk vooral kleinere kindjes draagt, vonden wij een rekbare fijner. Die van Calin Bleu zijn fijn en ook niet zo duur. Een groter kindje droegen wij liever in een draagzak. Die van Beco vonden we een aanrader.

Speelkleden

Speelkleden zijn er in alle soorten en maten, de een nog mooier dan de ander. Wat ons betreft kies je de lelijkste die erbij is, als ie maar DIK is. Geen baby is ooit vrolijker geworden door met dat nét te grote hoofd nieuwverworven draaikunsten te oefenen op een prachtig maar te dun speelkleed (BOINK). Bovendien is het maar een paar weken per jaar écht lekker om op de koude vloer te liggen met een te dunne isolatielaag onder je. En wil je toch graag dat hele mooie kleed dat eigenlijk niet dik genoeg is? Leg er dan een oud dekbed onder.

Wassen

Ik was echt fan van de Tummy Tub, je weet wel, zo’n soort was-emmer. Op een gegeven moment hebben we echt met pijn in het hart moeten besluiten dat zoonlief er te groot voor werd en dat het tijd was voor iets anders. Bij ons duurde dat echter langer dan gemiddeld, omdat wij een buitenmaat Tummy Tub hadden. We noemen het in dit blog zo omdat het in de volksmond zo heet, maar die van ons heette eigenlijk een Shantala. Google maar eens! Doordat het randje aan de voorkant lager is, kan je kindje wat beter over de rand heen kijken en kun jij hem of haar ook wat makkelijker en ergonomischer vastpakken. En je doet er dus langer mee, win-win!

Hydrofiele doeken en spuugdoeken

Hier past maar één advies: koop er VEEL. Er is nog nooit een ouder de geschiedenis ingegaan die uitriep: ‘Guttegut, nu ligt hier alwéér een stapel schone, opgevouwen (spuug)doeken’. Al Googelend kwam ik net langs een lijst waar er 10 werden aanbevolen. Ik lachen. Daarna kwam ik langs een lijstje waar er 6 op stonden. Ik langer lachen. Ik denk dat ik er minstens 20 had en dat was oké.

Bakeren

Nu we het toch over doeken hebben, is het handig als we het ook even over bakeren hebben. Voor ieder kindje is het anders, en voor iedere ouder natuurlijk ook, maar Maaike en ik waren allebei fan! En nu kun je heel ingewikkelde, dure doeken kopen, maar het gaat ook gewoon met twee hydrofiel luiers. Wordt je kindje groter, dan kun je ook heel grote hydrofiel luiers krijgen (swaddles). Die zijn voor grotere kinderen ook nog eens heel fijn bij het badderen!

Ik vond het in eerste instantie lastig om aan het bakeren te beginnen, omdat het er toch wel heel ‘begrensd’ uitziet. Maaike haalde me uiteindelijk over de streep omdat hun Lina er zo’n baat bij had, en prompt sliep onze Ties vier uur aan een stuk. Ik ben zelden zo gelukkig geweest. Heb het er eens over met je kraamverzorgende, als het goed is kan zij je voordoen hoe het moet.

Voedingsbh’s

Mijn kraamverzorgende raadde mij aan om vóór de kraamweek bij Zeeman rekbare sporttops te kopen. Omdat in die week de omvang van je borsten nogal kan veranderen is het niet aan te raden al voor de geboorte voedingsbh’s te kopen. Bovendien zul je zien dat het fijn is om in die eerste week gewoon die top naar beneden te kunnen trekken en je kindje aan te kunnen leggen. Na die eerste week weet je ook al wat beter of je verder gaat met het borstvoeden, en dan is de investering in een goede voedingbh beter besteed geld.

De vluchttas

Wat je daar voor mama in moet stoppen heb je vast al van je verloskundige gehoord. Maar weet je wat handig is? Een zwembroek voor papa, als ie je moet komen ondersteunen onder de douche. En vergeet geen opladers voor telefoons, tablets en camera’s, want reken maar dat je foto’s gaat maken! En de Maxi-Cosi natuurlijk, want je wil wel naar huis kunnen met je verse baby.

TIP: het is handig om de spullen voor de baby in een aparte tas of vakje te stoppen. Iedereen gaat in de tas zitten zoeken. Het is handiger als jouw spullen dan in een andere tas zitten.

Lekkere dingen voor het moment suprème

Zorg dat je wat dingen in huis én in de vluchttas hebt die je héél erg lekker vind, want het is echt goed om tijdens het bevallen wat te eten. Waarschijnlijk heb je daar helemaal geen zin in, dus kan je voorraad maar beter lekker zijn!

Een laatste tip (misschien wel de belangrijkste)

Voor alles geldt: leen wat je kunt lenen, of koop het tweedehands. Misschien twijfel je daar nog wel eens over, maar het leven is al duur genoeg. Nu denk je misschien stiekem dat nieuw beter is, maar over een jaar of drie denk je: waarom moest ik dat toen zo nodig?