Duurzame kaarten van We zijn zo blij

Geboortekaartjes voor de toekomst

We hebben het op social media vaak over hoe We zijn zo blij zo duurzaam mogelijk werkt. Tegenwoordig lijkt echter vrijwel iedere ondernemer daarmee bezig te zijn, dus wat houdt dat in ons geval nu precies in?

Alleen maar eco-geboortekaartjes

In 2023 maakten we de stap om alleen nog maar duurzame geboortekaartjes aan te bieden. Ook voordien betrokken we duurzaamheid nadrukkelijk bij onze ontwerpkeuzes en was het grootste deel van onze geboortekaarten al duurzaam te noemen, maar de oudste ontwerpen op onze site bevatten toen nog niet-duurzame elementen. Daarbij kun je denken aan foliedruk, lintjes, fotopapier en kalkpapier. Die kaartjes zijn definitief uit het assortiment verdwenen. 

Aan de andere kant groeit natuurlijk onze collectie. Met enige regelmaat zetten we nieuwe kaartjes op de site en onze klanten hoeven zich nooit meer af te vragen of het kaartje van hun keuze een groene keuze is. We hebben namelijk alleen nog maar 'goede' kaartjes online staan. Lekker duidelijk, toch?

Waar zo'n duurzaam kaartje uit bestaat, leggen we hier uit. 

Het papier

We stelden een eigen papiercollectie samen met alleen papiersoorten die 100% gerecycled zijn. Als het even kan, hebben ze ook andere leuke eigenschappen, bijvoorbeeld dat er landbouwafval in verwerkt is. Zo hebben onze kaartjes al een eco-streepje voor vóórdat ze de drukpers op gaan. Als je bij ons een proefkaart aanvraagt, sturen we je samples mee van de andere soorten uit de papiercollectie. Zo heb je lekker iets te kiezen.

De toebehoren

  • Onze kaartjes voorzien we van inventieve manieren om geen onnodige koordjes en lintjes nodig te hebben. Als een ontwerp er echt beter van wordt als we zoiets toevoegen, dan kiezen we voor biologisch afbreekbaar linnen draad in allerlei prachtige kleurtjes.
  • Lijm gebruiken we nauwelijks mee. Waar het echt nodig is, gebruiken we biologisch afbreekbare lijm.
  • Foto's laten we afdrukken op een van onze gerecyclede papiersoorten (in plaats van fotopapier). We hebben uitvoerig getest op welke soorten de foto's het mooiste overkomen en adviseren je daar graag over. 
  • Van al onze enveloppen kunnen we toelichten welke grondstoffen erin verwerkt zijn en wat hun duurzaamheidswaarde is.

De randzaken

Naast het feit dat we graag werken met natuurlijk materiaal, hergebruikt materiaal of materiaal dat biologisch afbreekbaar is, vinden we andere aspecten even belangrijk:

  • onze servers draaien op groene stroom
  • onze pakketjes versturen we altijd plasticvrij en in een hergebruikt doosje
  • ons transport houden we zo schoon mogelijk door onze pakketjes op de fiets naar de post te brengen. De zendingen worden CO2-gecompenseerd.
  • We nauwelijks geen woon-werkverkeer, doordat we allebei aan huis werken. Op vrijdagen nemen we de trein naar Arnhem voor een samenwerkdag.

Manifest

Dit is natuurlijk maar een korte samenvatting van onze werkwijze. Om onze doelen helder te krijgen voor onszelf, hebben we ze ook uitgebreider op papier gezet. We schreven ons eigen eco-manifest. Met de info uit dat document onderbouwen we onze keuzes en kunnen we uitleg geven aan jullie, onze klanten.

Vragen, tips, ideeën?

Ongetwijfeld hebben jullie goede vragen over onze producten en onze werkwijze. Stel die vooral! Daar kunnen we alleen maar groener van worden. Heb je een leuke duurzame tip voor ons, dan horen we het ook heel graag!