Duurzame kaarten van We zijn zo blij

Geboortekaartjes voor de toekomst

Onderdelen van een duurzame geboortekaartset: biologisch afbreekbaar linnen garen, een fotolabel op 100% gerecycled papier en 100% gerecyclede sluitzegels met watergedragen lijmlaag.

We hebben het op social media al vaak gehad over hoe we ons bedrijf zo duurzaam mogelijk proberen te maken. Tegenwoordig lijkt echter vrijwel iedere ondernemer daarmee bezig te zijn, dus wat houdt dat nu precies in voor onze geboortekaartjes? Tijd om dat eens even lekker uit te diepen in een blog!

Nieuwe eco-lijn

Om direct met een leuk nieuwtje te beginnen: komend voorjaar komt onze eco-lijn online! Ook daar hebben we het al vaker over gehad, maar we kunnen nu beloven dat hij er komend voorjaar ook echt komt (mét een nieuwe website!). Binnen die lijn vind je uitsluitend kaartjes die het predicaat ‘eco’ met trots dragen. Hieronder leggen we uit wat dat inhoudt.

Het papier

Inmiddels zijn we druk aan het ontwerpen maar voordat we daarmee begonnen, hebben we een eigen papiercollectie samengesteld. ‘Ons’ papier moet ten minste 100% gerecycled zijn en als het even kan nog andere leuke eigenschappen hebben (bijvoorbeeld dat er landbouwafval in verwerkt is). 

Om tot die collectie te komen hebben we een superleuke ochtend bij onze drukker gehad. We hebben besproken welke van de papiersoorten die zij al gebruiken totaal gerecycled zijn. Zelf hadden we ook wat research gedaan, waardoor we ze paar nieuwe papierideeën aan de hand konden doen. Daar waren ze heel blij mee, want ook onze drukkerij doet heel erg veel om producten te leveren die goed zijn voor mens en milieu.

Inmiddels zijn de eerste testafdrukken op de nieuwe papiersoorten gemaakt en die zijn veelbelovend! Nu hebben we dus onze eigen, 100% gerecyclede papierselectie. Leuk toch? Zo hebben onze kaartjes al een eco-streepje voor vóórdat ze de drukpers op gaan.

Niet alleen de kaartjes

Het verduurzamen van We zijn zo blij stopt echter niet bij het papier. Een geboortekaartje kun je natuurlijk sowieso vaak bij het oud papier stoppen, en dan ben je recycling-gewijs al behoorlijk goed bezig. De kaartjes zijn het échte probleem dus ook niet. Het gaat veelal om de toebehoren. Paperclips en satijnen lintjes bijvoorbeeld, kunnen niet bij het oud papier en komen dus bij het restafval terecht. Daar willen we van af!

Onze nieuwe kaartjes voorzien we van inventieve manieren om geen koordjes, lintjes en touwtjes meer nodig te hebben. Als een ontwerp er echt beter van wordt als we zoiets toevoegen, dan kiezen we bijvoorbeeld voor biologisch afbreekbaar  linnen draad in allerlei prachtige kleurtjes. Dat kan gewoon in de groenbak. Daarnaast proberen we het gebruik van lijm te beperken en waar het echt nodig is, gebruiken we biologisch afbreekbare lijm.

Ook denken we na over dingen als onze servers (draaien op groene stroom), onze pakketjes (altijd in een hergebruikt doosje) en ons transport (we brengen onze pakketjes op de fiets naar de post en de zendingen worden CO2-gecompenseerd).

Ten slotte nog dit: foliedruk zal in de nieuwe collectie helaas niet meer terugkomen. Jammer, want het is ontzettend hip op het moment (en mooi!). Maar vaak hoeven er maar kleine stukjes kaart met folie bedekt te worden, terwijl er voor de productie een stuk folie ter grootte van het hele kaartje nodig is. Het meeste van die folie komt dus niet op de kaartjes maar bij het afval, en de foliekaarten zelf kunnen eigenlijk niet meer bij het oud papier (omdat dat folie ook van plastic is).

Transportkilometers

Naast het feit dat we graag werken met natuurlijk materiaal, hergebruikt materiaal of materiaal dat biologisch afbreekbaar is, vinden we nog een ander aspect erg belangrijk: afstand. Neem nu washi-tape. Een supervrolijk materiaal dat bijvoorbeeld een leuke variatie kan zijn voor een sluitzegel. Aangezien het van rijstpapier is gemaakt, is het nog duurzaam ook. Toch? 

Nou, niet helemaal. Het zit namelijk altijd (echt altijd) in plastic verpakt én het moet helemaal uit Japan komen. We vinden dat aantal transportkilometers niet in verhouding met het doel wat we ermee nastreven, namelijk: de mooiste kaartjes. Dat kan ook op een andere manier, dus kiezen we niet voor een materiaal als washi-tape.

Manifest

Dit is natuurlijk maar een korte samenvatting van hoe onze werkwijze verandert. Het voert een beetje te ver om alle aanpassingen in een blog te gieten. Soms wordt het verhaal daar ook te technisch van. Om onze doelen echter helder te krijgen voor onszelf, is het wel heel fijn om het allemaal een keertje uitgebreid op papier te zetten. Daarom schreven we ons eigen eco-manifest. We vinden dat zelf heel indrukwekkend en grotemensenachtig klinken, maar het is ook echt heel handig. Door de info uit dat masterdoc kunnen we namelijk ook uitleg geven aan jullie, onze klanten. Ongetwijfeld hebben jullie namelijk goede vragen over onze producten en onze werkwijze!

En de oude kaartjes dan?

Tsja, die zijn natuurlijk uit het pre-WZZB-goes-eco-tijdperk. Dat betekent dat ze niet allemaal aan onze nieuwe parameters voldoen. Maar we denken hard na over hoe we de niet zo duurzame onderdelen uit die kaartjes zo kunnen aanpassen dat ze wel in onze collectie kunnen blijven. Dat doen we natuurlijk ook in overleg met jullie. We denken graag mee over hoe we een ontwerp kunnen verduurzamen. Soms komen de beste oplossingen daarvoor van onze klanten en als dat zo is, krijgt het geboortekaartje een permanent plekje in de collectie! Een enkel ontwerp dat we nu nog verkopen zal misschien moeten sneuvelen (met pijn in ons hart).

Vragen, tips, ideeën?

Als het goed is heb je nu een inkijkje in de stappen die we maken, maar ons duurzame bedrijf is natuurlijk nog in opbouw. Zoals je ziet doen we veel onderzoek naar hoe we dingen het beste kunnen aanpakken, maar we weten uiteraard nog niet alles. Heb je een leuke duurzame tip voor ons, dan horen we het dus heel graag!

Het kan ook zijn dat je vraagtekens hebt bij bepaalde keuzes die we maken of materialen die we gebruiken. Stel die vragen vooral! We staan open voor jouw visie, want we leren graag bij! En vragen helpen ons om ons masterdoc nóg beter op te stellen.