Een uniek geboortekaartje, hoe maak je dat?

5 tips voor een heel eigen look

Je bent hartstikke zwanger en op zoek naar het juiste geboortekaartje. Je ziet een hoop leuks, maar het is het allemaal nét niet… Komt dat je bekend voor? Dan is het maar goed dat je langs dit blog komt. Lees hier onze vijf tips voor hoe je van een geboortekaartje hét geboortekaartje maakt!

Een startpunt

Voordat we overgaan tot algemene tips voor een uniek geboortekaartje, eerst even over onze eigen kaartjes. Wij hebben de babykaartjes op onze site ontworpen zoals wij ze mooi en af vinden. Maar smaken verschillen en dat is maar goed ook! Zie onze ontwerpen dus maar als een startpunt voor jullie persoonlijke geboortekaartje. Eigenlijk is het een lijstje ingrediënten en samen met jullie brouwen we het perfecte kaartje. Misschien houden jullie van meer pit of iets zoeter, dan maken we dat ervan.

Automaat vs. ontwerper

We kijken er dus niet van op als je onze kaartjes een beetje aan wil passen, sterker nog: we vinden dat alleen maar leuk! Zo wordt ieder kaartje een uniek kaartje. Unieker nog dan wanneer je bij een online kaartenleverancier een kaartje in een editor naar je smaak aanpast. Dan ben je immers nog steeds afhankelijk van wat er in die editor voorhanden is. Dat geldt niet bij We zijn zo blij: als jij het bedenkt, kunnen wij het maken. Maar we helpen je natuurlijk met ideeën en tips. Daarvoor ga je tenslotte ook naar een ontwerper en niet naar een automaat.

Duidelijk? Dan gaan we nu naar de universele tips voor een persoonlijke babykaart!

Tip #1: het lettertype

Een kaartje krijgt een compleet andere uitstraling in een ander lettertype (font, noemen we dat ook wel). Eigenlijk is dat ook niet zo raar: als je kiest voor een klassiek lettertype, zal je kaartje er statiger uit komen te zien als wanneer je kiest voor hetzelfde kaartje met een handwriting font.

Wat wél raar is: soms is het zelfs zo dat een kaartje met een bepaalde naam wel werkt met het lettertype A, maar dat hetzelfde kaartje met de naam in lettertype B er helemaal niet zo mooi uitziet. Een voorbeeld daarvan zie je hieronder. In zo’n geval móet je wel kiezen voor een ander font omdat de naam anders lastig te lezen is, en dat is toch het belangrijkste onderdeel van het geboortekaartje. Gelukkig is dat geen probleem, want we hebben ongeveer 83 miljard lettertypes om uit te kiezen. (Nee, da’s overdreven. Maar wel veel.)

Hetzelfde geboortekaartje met twee verschillende namen. Eén naam staat ooi, de andere staat niet mooi.

Tip #2: de kleur

We ontwerpen graag een zo breed mogelijk aanbod aan kaartjes binnen onze stijl. Om zo toegankelijk mogelijk te zijn en voor ieder wat wils te bieden, ontwerpen we bewust niet te veel met de standaardkleuren roze en blauw. Toch krijgen we regelmatig de vraag om een kaartje om te zetten naar die kleuren (en naar alle andere kleuren van de regenboog). Dat is eenvoudig gedaan en het maakt dat jullie kaartje net iets meer aansluit bij jullie wensen. En we hébben ze wel hoor, die roze en blauwe kaartjes ;)

Tip #3: het formaat

Bij iedere nieuwe ontwerpronde kijken we naar de trends die er op dat moment zijn. Trends leiden tot bepaalde ontwerpkeuzes. Zo hebben we in onze laatste nieuwe lijn heel wat minikaartjes opgenomen: kaartjes in een superschattig 8 x 13 formaat. Perféct voor een geboortekaartje.

Dat wij dat leuk vinden, betekent echter niet dat dat voor iedereen geldt. Op verzoek maken we zo’n kaartje dus een slagje groter en grotere kaartjes maken we wel eens wat kleiner. Over smaak valt namelijk (gelukkig) niet te twisten! De leidraad is altijd de envelop: alles is mogelijk, zolang het kaartje maar netjes in een envelop past.

Tip #4: het materiaal

Soms zie je misschien een kraftkaartje dat je liever op wit papier wilt. Of een kaartje met een touwtje terwijl je er liever een papieren naamwikkel omheen wilt. Of een fotoloos ontwerp waar je graag een fotootje aan wilt toevoegen. Dat is allemaal geen probleem, we kunnen voor je combineren wat je wilt. En als jij door de bomen het bos niet meer zit, dan dragen wij gewoon wat ideeën aan.

Tip 5: in the mix

Wees gerust: je zal de eerste niet zijn die zegt: ‘Ik wil de kleur van dít kaartje combineren met het lettertype van dát kaartje, en in plaats van de illustratie wil ik een foto. En dan wil ik het ook nog in een ander formaat en niet enkel maar dubbel!’ 

Denk dan niet dat je te veeleisend bent. Wij houden wel van zo’n portie enthousiasme, en zitten handenwrijvend voor je klaar. We maken er echt jullie kaartje van en we hebben geduld. Héél veel geduld. Net zo lang totdat het écht jullie kaartje is. 

Wees trouwens gerust: als jouw ideeën zó talrijk zijn dat het ontwerp uit de bocht schiet, geven we het echt wel aan ;)

Even contacten?

Hopelijk heb je van dit blog een shotje inspiratie gekregen. Bel of mail ons dan vooral om je ideeën even te bespreken. We hebben nu al zin in dat mooie kaartje!