Geboortekaartje voor jullie tweede kindje

Of een derde. Of vierde. Nou ja, afijn…

Toen jullie eerste kindje op komst was, hebben jullie (waarschijnlijk met veel zorg) een geboortekaartje uitgekozen. Nu komt de tweede eraan. Wat fijn zeg, proficiat! Maar die hele zoektocht naar het perfecte kaartje begint nu weer opnieuw… Of niet! Want is het niet leuk is het als de kaartjes een beetje bij elkaar passen? We verzamelden de leukste tips voor bij elkaar passende geboortekaartjes.

Tip #1: Kleuren aanpassen

De makkelijkste tip is om het kaartje van nummer één gewoon nog eens te gebruiken, en alleen de belangrijkste kleur aan te passen (buiten uiteraard de namen en de geboortegegevens). Dan heb je in no time een nieuw kaartje dat toch een beetje hetzelfde is. Dit kaartje leent zich daar natuurlijk uitstekend voor, omdat we het in elke gewenste kleur kunnen ontwerpen. Maar bij een ander ontwerp kan het bijvoorbeeld al genoeg zijn om de kleur van een lintje of een labeltje aan te passen.  

Misschien had jouw eerste kindje wel een kaartje dat niet zo makkelijk te hergebruiken is. Lees dan snel door voor de andere tips.

Tip #2: Zelfde ontwerp, andere illustratie

Als op het kaartje van jullie oudste bijvoorbeeld een illustratie stond, dan is het vaak niet zo makkelijk om een kleur te vervangen. Bovendien zouden de kaartjes daardoor ook niet voldoende van elkaar verschillen. Een béétje hetzelfde is leuk, maar identiek is het andere uiterste. Als de illustrator van het eerste kaartje echter een nieuwe illustratie kan maken in dezelfde stijl, dan ben je er. Dan heb je twee unieke kaartjes die ook heel erg hetzelfde zijn. Zo kun je ook een zwartwit kaartje zoals dit in een heel ander jasje steken.

Tip #3: Detail laten terugkomen

Laatst maakten we een kaartje waarvan de ouders heel graag wilden dat het bij het kaartje van hun eerste dochter zou passen. Dat eerste kaartje had een illustratie met heel veel verschillende poppetjes rondom een wereldbol, nu wilden ze iets met een regenboog. Er borrelde niet direct een idee op om die twee te combineren. Ons advies was toen om het tweede kaartje helemaal ‘als nieuw’ te ontwerpen, maar ergens een detail van het eerste kaartje terug te laten komen. En nu zit dus ergens in het niuewe kaartje één van de poppetjes van eerste kaartje verscholen. Een detail dat niet direct opvalt, maar waarvan het wel heel leuk is als je het ziet!

Tip #4: Laat oudere kindjes ‘meewerken’ aan het kaartje

Deze tip levert niet direct bij elkaar passende geboortekaartjes op, maar wel een heel persoonlijk en lief kaartje waarbij jullie oudste kind heel nauw betrokken is. Als het namelijk oud genoeg is (en het ook leuk vindt) kan hij of zij iets maken voor het kaartje van de baby. Dat wil niet zeggen dat je dat pontificaal op de voorkant hoeft te zetten, maar ergens binnenin een subtiel tekeningetje of handgeschreven stukje tekst, daar smelt je natuurlijk van. Kijk maar eens naar het fotootje bij dit blog. Een mooie tekening mét tekst van een trotse grote zus! Als jullie dat trouwens wel leuk vinden, dan zet je zo'n kunstwerk lekker wél heel groot op de voorkant!

Tip #5: Zwanger van de eerste? Denk alvast na over volgende kaartjes (familiehuisstijl)

Toegegeven, hiervoor moet je misschien wel een beetje een stijlfreak zijn. Maar als je dat dan bent, is het wel heerlijk als het lukt om een eigen ‘familiehuisstijl’ te hebben. En troost je, je bent zeker niet alleen! We hebben zelfs regelmatig ouders die bij ons aankloppen omdat ze hun trouwkaart door Maaike hebben laten maken (kijk maar eens op ikblijfjetrouw.nl). Als ze hun eerste kindje verwachten vragen ze om een geboortekaartje dat op de trouwkaart voortborduurt. Dat concept kun je heel lang volhouden en het levert een prachtige serie op, waarvan we binnenkort wat plaatjes zullen delen.

Tip #6: Stuur je eerste kaartje op, we denken mee

Denk je nu: zo’n geboortekaartjesserie willen wij ook, maar we hebben echt geen idee hoe! Stuur dan het kaartje van je eerste kindje (of wat foto’s ervan) naar ons op. We vinden het superleuk om met jullie mee te denken over het perfecte kaartje, zelfs als het voor jullie alleen maar ter inspiratie is. Vier weten toch immers meer dan twee? Doen hoor!