Geboortekaartjesstijlen

Minimalistische, klassieke en boho-geboortekaartjes onder de loep

Als je op zoek bent naar het perfecte geboortekaartje, is het fijn om de stijl die je voor ogen hebt te kunnen benoemen. Zo vind je hét kaartje een stuk makkelijker. In dit blog vertellen we je meer over de kenmerken van drie populaire geboortekaartjesstijlen: boho, minimalistisch en klassiek. 

 

Geboortekaartje is boho-stijl

Een bohemien is van oudsher iemand die een ongebonden leven leidt. Kunstenaars en vrije geesten werden bijvoorbeeld bohemiens genoemd. De leefstijl en de smaak die daarbij hoort, is de bakermat voor de boho-stijl die je de laatste jaren overal terugziet, of het nu mode is, interieurontwerp of geboortekaartjes. 

Bij de boho-stijl horen natuurlijk materialen, gecombineerd met veel kleur. ‘Klassieke’ boho-ontwerpen barsten van de kleur en combineren moeiteloos allerlei patroontjes en texturen met elkaar. In het boho van de laatste jaren zie je meer rust en evenwicht, maar de combi van organische materialen en kleur blijft belangrijk. Een levenswijze die dicht bij de natuur staat, is een belangrijke inspiratiebron bij boho-ontwerpen. Daarom zie je bijvoorbeeld ook regelmatig regenboogjes, dromenvangers en terrakleuren terugkomen.

Geboortekaartjesstijlen: Kaartje met schattig regenboogje in terrakleuren

Minimalistische geboortekaartjes

Functioneel wit is het belangrijkste ingrediënt voor een minimalistisch geboortekaartje. Een ander belangrijk onderdeel is typografie. Als je een strakke letter combineert met loze ruimte op de juiste plaatsen, dan heb je een minimalistisch geboortekaartje. Regelmatig worden er hoofdletters gebruikt en wordt er extra ruimte tussen de letters toegevoegd.

Een minimalistische stijl kenmerkt zich vaak door veel zwart en wit en een strakke lijnvoering, maar kleur kan er ook heel goed bij werken. Een minimalistisch geboortekaartjes doet soms ook denken aan Scandinavisch design. Kleine illustraties kunnen er ook bij, maar niet te veel! Dan is het natuurlijk niet meer minimalistisch. 

Mochten de woorden ‘functioneel wit’ en ‘loze ruimte’ nu een wat negatieve of saaie bijklank hebben: da’s zeker niet de bedoeling. Als je ze op de juiste manier toepast, ontstaat er namelijk een spanning die ervoor zorgt dat zo’n kaartje werkelijk uit de envelop knalt!

Geboortekaartjesstijlen: Een minimalistisch geboortekaartje: typografie en functioneel wit zijn het belangrijkst.

Klassieke geboortekaartjes

De laatste stijl die we toelichten is de klassieke stijl. Een geboortekaartje doet klassiek aan als er thema’s op terugkomen die je van oudsher veel op geboortekaartjes ziet. Een illustratie van een ooievaar bijvoorbeeld, maar dan wel als pentekening en geen geometrisch of cartoonesk exemplaar. 

Andere klassieke kaartjes die je vaak ziet zijn geboortekaartjes waar een klein babyroze of -blauw strikje op zit. Deze kaartjes worden vaak op oud-Hollands geschept papier gedrukt of het zijn letterpress-kaartjes. Letterpress is een speciale druktechniek waarbij de letters echt ín het papier worden gedrukt. Een ouderwetse techniek die nog steeds heel mooi en populair is!

Vaak hebben klassieke kaartjes een schattig, klein formaatje. Op de een of andere manier past dat goed bij het gevoel dat je met zo’n ontwerp wil uitdragen. Ook maken ontwerpers bij dit type kaartje graag gebruik van schreeflettertypes. Dat zijn fonts die je associeert met drukletters, omdat er van die kleine horizontale streepjes onderaan de stokken van de letters zitten. 

Geboortekaartjesstijlen: Klein, vierkant kaartje met klassieke ooievaar.

Overlap

Natuurlijk vertonen de drie stijlen die we hierboven beschrijven overlap. Een klassiek kaartje kan ook best heel ‘leeg’ zijn, en daardoor minimalistisch aandoen. En een boho-geboortekaartje kan door het gebruik van een bepaald lettertype ook best iets klassieks uitstralen. Wat we hiervoor verteld hebben zijn dus geen wetten, slechts richtlijnen. 

Vragen?

Je mag ons altijd bellen of mailen als je een vraag over geboortekaartjesstijlen hebt, of als je voor jezelf niet duidelijk krijgt wát je precies zoekt. We denken graag met je mee!