Hoe lang van tevoren begin je met het geboortekaartje?

Met superhandig tijdsschema!

De één is er net na de positieve zwangerschapstest al mee bezig, de ander wacht tot de baby er is met het uitkiezen van het geboortekaartje. Daar tussenin zit de overgrote groep ouders die ergens halverwege de knoop doorhakt. Maar wat is nu eigenlijk een handige planning voor het maken van een geboortekaartje?

Jullie eigen tempo

Allereerst benadrukken we even dat jullie, de toekomstige ouders, natuurlijk het tempo bepalen. Wij als geboortekaartjesontwerpers passen ons aan aan jullie, ook als jullie een beetje haast hebben met het kaartje. Daarover schreven we eerder het blog Last minute geboortekaartje nodig?

De ideale planning

We komen dus hoe dan ook tot een prachtig en persoonlijk kaartje, maar als je het ons vraagt is er wel zoiets als een ideale planning. Die ziet er als volgt uit:

Start 3e trimester: oriënteren

Wanneer je het derde trimester ingaat, is het moment aangebroken om je te oriënteren op het geboortekaartje. Waarschijnlijk kennen jullie elkaars smaak al, maar anders is dit hét moment om het er eens over te hebben. Wat vinden jullie mooi? Welke kleuren spreken jullie aan? Houden jullie van klassiek of wat moderner? Kleur of zwart-wit? Met foto of juist niet? Ga lekker Googlen en vergeet vooral Pinterest niet voor het opdoen van de beste ideeën! 

32 weken: proefkaartjes uitkiezen en offertes aanvragen

Ongeveer 8 weken voor de uitgerekende datum is het tijd om keuzes te maken en proef-geboortekaartjes aan te vragen. Je krijgt dan per post échte kaartjes opgestuurd (hier bij We zijn zo blij is die service zelfs gratis!). Zo kun je checken of ze aan al je verwachtingen voldoen. Wees een beetje streng voor jezelf: uiteindelijk moet je toch tot één ontwerp komen, dus het aanvragen van tien proefkaarten heeft geen zin. Kies alleen de allermooiste ontwerpen en per ontwerper niet meer dan twee kaartjes. Vraag ook even een offerte aan, zodat je zeker weet dat het kaartje ook bij jullie budget past.

34 weken: aanpassen ontwerp

Als je de proefkaartjes hebt ontvangen, bestudeer je ze natuurlijk aandachtig. Je legt ze even weg, kijkt er dan nog eens naar en je hebt het er samen eens over wat jullie lievelingskaartjes zijn. Na een week of twee zijn jullie daar echt wel uit. Het is nu ongeveer zes weken voor de uitgerekende datum: tijd om contact met ons op te nemen en aan te geven op welke manier we het ontwerp nóg specialer kunnen maken voor jullie. 

We kunnen alles aanpassen: kleuren, lettertypes, teksten, illustraties, materialen, een foto toevoegen of juist weghalen, noem het maar op. Jullie geven alle wensen door, daarna gaan wij aan de slag. NEE, JE BENT NIET LASTIG ;) Ook niet als het ontwerp meerdere keren heen en weer gaat. We vinden dit juist het allerleukste om te doen: ervoor zorgen dat jullie geboortekaartje superpersoonlijk wordt. Kom maar door dus met die verzoekjes!

36 weken: adressen verzamelen en doorgeven

Of je de adressen nu door ons op de enveloppen laat zetten of ze zelf schrijft: vier weken voor de bevalling zorg je voor een up-to-date adressenlijst. Als je ze zelf schrijft en het ontwerp is al helemaal in kannen en kruiken, dan kunnen we de enveloppen alvast naar jullie toe sturen. Zo kunnen jullie ze alvast schrijven en ligt alles klaar voor als jullie kleintje zich aandient. Als wij jullie adressen mogen drukken, sturen we je een drukproef van de geadresseerde enveloppen en kun je checken of alles goed is overgenomen.

38 weken: het ontwerp is helemaal af

Met de bovenstaande planning weten jullie zeker dat twee weken van tevoren het kaartje helemaal naar wens is en klaarstaat. Dat heb je lekker gedaan, nu maar wachten op jullie kleintje!

Nog een paar dingen

  • Zoals we al aangaven is het geen enkel probleem als je om wat voor reden dan ook niet aan deze planning kunt voldoen. Erop vóór lopen is natuurlijk nooit een issue. Ben je wat later, dan maken we nog steeds met liefde en in een versneld tempo jullie kaartje. We zullen dan wel aangeven welke keuzes kunnen leiden tot vertraging. Dan mogen jullie kiezen tussen meer snelheid of meer eigenheid.
  • De enige periodes waarin we niet kunnen garanderen dat we jullie op korte termijn kunnen helpen zijn de zomervakantie en de kerstvakantie. Verwachten jullie de baby in die perioden, dan raden we toch aan om dichterbij het schema te blijven. Lukt dat niet, dan geldt nog steeds dat we onze uiterste best doen om te zien wat er wel mogelijk is, of we geven eerlijk aan dat we je niet kunnen helpen.

Vragen

Gewoon even mailen of bellen, in overleg is (vrijwel) alles mogelijk!