Hoe stel je een perfect geboortekaartje op?
10 essentiële teksttips zodat je geen informatie vergeet

Wat zet je op een geboortekaartje zodat het perfect wordt? In deze blogpost geven we je essentiële teksttips over alle onderdelen van jullie babykaartje. Zo maak je gemakkelijk een persoonlijk en informatief geboortekaartje én weet je zeker dat je niets vergeet!
Nr. 1: de naam
Het eerste en belangrijkste onderdeel van een geboortekaartje is natuurlijk de naam van de baby (no shit, Sherlock!). Die babynaam hebben jullie met zorg uitgekozen, dus die krijgt een prominente plek op het geboortekaartje.
Nr. 2: geboortedatum en tijd
Ook vermeld je altijd de geboortedatum van je baby. Dat is immers, na de naam, de belangrijkste informatie van het kaartje. Vaak noem ook het exacte tijdstip van de geboorte. Jullie vrienden en familie willen nu eenmaal graag weten wanneer jullie kleintje ter wereld kwam. Het geboortekaartje vormt een blijvende herinnering daaraan.
Nr. 3: gewicht en lengte
Niet iedereen vermeldt ze, maar het geboortegewicht en de lengte van je baby zijn traditiegetrouw een vast onderdeel van een geboortekaartje. Ze zeggen iets over hoe groot en sterk de baby is geworden, daarom worden ze uit trots vaak genoemd. Maar ook als jullie kleintje te vroeg en te klein ter wereld kwam, kunnen deze gegevens iets toevoegen. Des te bijzonderder dat jullie kindje er is!
Nr. 4: naam van de ouders
Vermeld duidelijk de namen van de trotse ouders op het geboortekaartje. Bedenk of je dit met of zonder achternamen wil doen. Dragen jullie als ouders dezelfde achternaam als jullie kindje, dan kun je de familienaam noemen bij jullie kindje en hem verder achterwege laten. Als dat niet het geval is, kan het duidelijker zijn om de achternaam bij jullie eigen namen toe te voegen.
Ook als je bij een groot bedrijf werkt en je een kaartje naar de afdeling HR stuurt, kan het handig zijn om de achternamen duidelijk op te nemen. Zo is ook daar duidelijk wélke Sanne er moeder is geworden ;)
Jullie namen en adresgegevens kun je natuurlijk ook laten terugkomen op de envelop. Op de foto hieronder zie je toffe adresbandjes, die we bij jullie kaartjes ontwerpen.

Nr. 5: namen van broertjes en zusjes
Als de baby broertjes of zusjes heeft, neem je hun namen natuurlijk ook in het geboortekaartje op! Hiermee geef je aan dat jullie met z’n allen aan een nieuw hoofdstuk in het gezin zijn begonnen. Vergeet ook stiefbroertjes en -zusjes niet!
Nr. 6: adresgegevens
Het vermelden van de adresgegevens op het geboortekaartje is handig. Nederlanders zijn gek op het versturen van geboortefelicitaties, dus de ontvangers van jullie geboortekaartje willen vast graag weten waar ze die kaartjes naartoe mogen sturen. Niet iedereen beschikt namelijk over een complete, up-to-date adressenlijst (of eigenlijk: bijna niemand ;) ).
Ook voor eventuele kraamvisite is het natuurlijk handig om het actuele adres op te nemen. Zit je écht niet op kraamvisite te wachten, dan kun je overwegen om het adres achterwege te laten.
Nr. 7: gedichtje of andere tekst
Een kort gedichtje, persoonlijke boodschap of citaat kan een emotionele en betekenisvolle toevoeging zijn aan het geboortekaartje. Kies woorden die echt bij jullie passen. Het kan van alles zijn, dus bijvoorbeeld ook een stukje van een songtekst, of een uitspraak van een ouder broertje of zusje. We hebben een blog met een flinke lijst met inspiratie voor geboortekaartjesteksten, maar onze tip is: maak het vooral eigen!
Nr. 8: een uitnodiging
Neem, als jullie dat leuk vinden, een zinnetje op waarmee je mensen uitnodigt om bij jullie thuis langs te komen. Eventueel kun je met dit tekstje het enthousiasme van mensen een béétje beteugelen, door bijvoorbeeld te vragen of ze eerst even een appje sturen om een afspraak te maken.
Als je een speciale gelegenheid organiseert om de baby te ontmoeten, vermeld dan de details van deze babyborrel op het geboortekaartje. Dan is in één klap duidelijk voor vrienden en familie wanneer en waar ze welkom zijn om de baby te ontmoeten. Wil je niet alle ontvangers van de geboortekaart op de babyborrel treffen, druk dan twee kaarten of zet deze informatie op een apart kaartje. Dat stop je dan alleen in de enveloppen van wie je uitnodigt. Natuurlijk maken we dat extra kaartje helemaal in stijl met de rest van het ontwerp!

Nr. 9: eventuele doopinformatie
Als jullie baby gedoopt wordt en die gelegenheid heb je al vastgelegd, dan kun je de informatie over de doopceremonie ook op het geboortekaartje vermelden. Noem de datum, tijd en locatie. Zo geef je de mensen die dat willen de gelegenheid om aanwezig te zijn. Natuurlijk is het mogelijk om (zoals bij tip 8) twee versies van de kaart te laten drukken: een mét en een zónder de informatie over de doop. Ook een apart kaartje om in sommige enveloppen toe te voegen is hier een optie. Zo houd je het aantal gasten bij de plechtigheid in de hand.
Nr. 10: goed doel
Wie weet zitten jullie al zó ruim in de babyspullen dat jullie alle lieve, goedbedoelde kleertjes, rammelaars en blokkensets liever op een andere manier ontvangen. Dan is het een goed idee om op een nette manier te vragen of het kraambezoek in plaats van een cadeautje een donatie zou willen geven aan een goed doel. Vaak vinden mensen het heel fijn om op die manier te delen in de vreugde.
Tot slot
Met dit lijstje heb je alle essentiële onderdelen die je nodig hebt om een perfect geboortekaartje op te stellen en vergeet je lekker helemaal niets meer! Als je er toch niet goed uitkomt, helpen we je daar natuurlijk graag bij. Neem vooral even contact op, dan denken we mee.