Roze voor meisjes en blauw voor jongens
...maar waarom eigenlijk?
Blauw en roze hebben traditioneel natuurlijk allebei een duidelijke gevoelswaarde: blauw is voor jongens, roze is voor meisjes. Maar waarom eigenlijk? En is dat overal ter wereld zo?
Fun fact: tot de jaren 40 van de vorige eeuw was het precies andersom: roze voor jongetjes en blauw voor meisjes. Dat kwam omdat roze dichtbij rood ligt, en rood werd gezien als een krachtige kleur (of zoals Wikipedia het noemt: een meer besliste kleur). Bovendien werd Jezus vaak in het roze of rood afgebeeld. Bij blauw dachten mensen vroeger snel aan de maagd Maria en dat vond men nogal een goed rolmodel voor de meisjes.
Omslag
In de jaren 20 van de vorige eeuw werd het sturen van geboortekaartjes populair. Daar vond de eerste verschuiving plaats: roze werd vaker voor meisjes gebruikt en blauw voor jongens. Het vermoeden is dat dat komt doordat ook huisinrichting toen steeds belangrijker werd. Vrouwen kozen voor ‘hun’ vertrekken vaak voor pastelkleuren, terwijl de ‘mannenvertrekken’ vaak een donkerdere kleur kregen zoals blauw, omdat dat stemmiger en beschermend zou overkomen.
Producenten hakten uiteindelijk de knoop door: roze is voor meisjes, blauw is voor jongens. Zo’n duidelijk onderscheid is namelijk handig voor de verkoop. Een centenkwestie dus.
Wetenschappelijk onderbouwing
Zowel mannen als vrouwen houden van blauw, maar vrouwen kiezen vaker voor naar rood neigende blauwtinten, terwijl mannen juist gaan voor groenblauwe tinten. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zouden wij daarom onze baby’s vaak in roze en blauw kleden? Dat lijkt logisch, maar dat is het misschien niet... In China is het namelijk niet gebruikelijk om meisjes met roze te omgeven en jongens met blauw. En tóch wijzen wetenschappelijke experimenten naar kleurvoorkeuren van Chinese mannen en vrouwen hetzelfde uit.
China is overigens niet het enige land waar men niet zoveel heeft met de combi baby's, roze en blauw. Die blauw-roze baby's blijken echt een westerse hobby. In vrijwel alle niet-westerse landen kiest men net zo lief voor andere kleuren. Wel zo vrolijk natuurlijk!
Herkomst
Voordat je de babykamer echter helemaal roze kwast voor je meisje, of blauw voor je jongen, wil je misschien ook wel weten waaróm we hier vaak voor blauw of roze kiezen. Want als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen van gelijk geslacht in verschillende culturen voor dezelfde kleuren kiezen, dan is het ook best waarschijnlijk dat de oorzaak daarvoor verder terugvoert dan Jezus, Maria en hun outfits.
De leukste theorie voor de vrouwelijk voorkeur voor roze lazen we in een blog van Asha ten Broeke, wetenschapsjournalist. Een van de conclusies uit haar stuk is dat in de tijd van de jagers-verzamelaars de vrouwen het fruit oogstten. En omdat rood fruit rijp fruit is, is het belangrijk een paar voelsprieten voor die kleur te ontwikkelen. Mannen zouden aan die tijd een voorkeur voor koele tinten hebben overgehouden. Zoals Asha nogal ironisch schrijft: ‘Dat zal dan wel aan al die blauwe antilopes en mammoeten hebben gelegen…’
Wat doe jij?
En nu zijn we stiekem best benieuwd: ga jij voor een uitgesproken roze of blauw kamertje? Schaf jij de hele garderobe aan in een van deze kleuren? En belangrijker: welke rol spelen roze en blauw in de keuzes rondom het geboortekaartje? Wil jij pertinent géén roze of blauw voor je kleintje? Of ga je lekker tegen de meute in en kies je roze voor een jongetje of blauw voor een meisje?
Best leuk om eens over na te denken en wij denken graag met je mee, vooral als het lekker een beetje out of the box mag.