Tips fotokaartje: hoe maak je een goede foto voor je geboortekaartje?

7 tips voor het perfecte fotokaartje

In dit blog delen we onze 7 tips voor het perfecte fotokaartje met je. Een geboortekaartje met foto staat of valt namelijk met een goede foto van je kleintje. Soms besluiten ouders vanwege onzekerheid over hun fotoskills om geen babykaartje met foto te bestellen. Zonde en niet nodig, lees maar!

Tip #1: de achtergrond

Het komt wel eens voor dat we foto's krijgen waar de baby heel schattig op staat, maar waarbij de omgeving niet 'klopt'. Let er dus op waar je je baby neerlegt als je de foto gaat maken.

Ligt er toevallig een héél druk dekbedovertrek op het bed waar je de foto wilde maken? Leg dan eerst even een effen doek neer (bijvoorbeeld een dekentje of omslagdoek). Met een rustige achtergrond weet je zeker dat de aandacht uitgaat naar het gezichtje van je baby, en dat de naam goed leesbaar wordt. Die zou anders nog wel eens kunnen 'verdrinken' in je bloemetjesdekbed, en dat is natuurlijk jammer.

Tip #2: loze ruimte

Heb je tip #1 goed opgevolgd? Top! Dan moet je er alleen ook even op letten dat de doek groot genoeg is. Het is voor de perfecte opmaak van het kaartje namelijk heerlijk als er wat 'ruimte' in de foto zit en als die dezelfde rustige achtergrond heeft. Kies je bijvoorbeeld voor dit kaartje met fotolabel, dan is het belangrijk dat er boven het gezichtje nog wat loze ruimte zit, anders komt zo'n perforatie heel vervelend uit ;)

Tip #3: de outfit

Voor de kleertjes van je kindje geldt hetzelfde als voor de achtergrond in tip #1: het is vaak gewoon het mooiste als de kleertjes van je baby geen druk patroon bevatten. Dan gaat alle aandacht naar waar die naartoe moet gaan: het gezichtje en de naam. Een effen truitje, rompertje of jurkje werkt vaak gewoon het beste. Wil je toch graag kleertjes aantrekken met een patroon, dan moet je dat natuurlijk gewoon doen! Maar het oogt fijn als het niet té druk of té fel is.

Tip #4: de handjes

Ach ja, die handjes... Ze zijn zó schattig! En vaak ook heel fotogeniek! Stel je eens voor dat bij dit geboortekaartje met polaroid het handje niet bij het gezichtje zou hebben gelegen. Dan hadden het koppie en het lijfje van dit schatje er een beetje 'verloren' bij gelegen. Probeer er bij het maken van de foto dus op te letten dat die handjes op een plekje liggen waar ze mooi uitkomen. Soms betekent dat juist dat ze niet in beeld komen. (En ehhh... een babyhandje laat zich natuurlijk ook niet altijd dwingen hè. Lukt het niet dan lukt het niet, en maken we er tóch gewoon een heel mooi kaartje van!)

Tip #5: het licht

Je wilt de geboortekaartjes natuurlijk snel in huis hebben. Misschien maak je de foto daarom nog even snel in de avond bij schemerlamplicht, 'want dan kunnen we ten minste aan de gang'. Wacht toch liever tot de volgende ochtend. Daglicht is altijd beter voor een foto, want het ziet er veel 'frisser' uit. Daarnaast loop je bij lamplicht een groter risico op hinderlijke schaduwen en dat wil je natuurlijk niet (al kunnen schaduwen bij daglicht natuurlijk ook optreden, dus let daar een beetje op).

TIP: Kun je vandaag een mwoa-foto maken, maar morgen een WOW!-foto? Wacht dan op morgen! Houden jullie er dan alsjeblieft rekening mee dat wij die tijd niet kunnen inlopen? We doen altijd ons best om de kaartjes zo snel mogelijk bij jullie te hebben, maar we zijn daarin natuurlijk wel afhankelijk van het moment waarop jullie de foto aanleveren. Dank je wel alvast voor je begrip!

Tip #6: scherpte

Dit lijkt een schot voor open doel: zorg dat de foto scherp is. Toch is het niet onbelangrijk om te vermelden. Het kan zo zijn dat je foto op het eerste gezicht mooi scherp lijkt, maar dat het toch tegenvalt als je gaat inzoomen (vooral als je fotografeert bij lamplicht). Zoom dus altijd even lekker in, dan zie je het zo!

TIP: Veel ouders vragen of een telefooncamera wel voldoet. Het antwoord is: ja, in veruit de meeste gevallen is dat helemaal prima, zeker als je zorgt voor voldoende licht. Heeft jouw telefoon geen geweldige camera, dan is je dat inmiddels zelf ook wel opgevallen. In dat geval kun je misschien even vragen of je de fancy telefoon van je fancy buurman/-vrouw mag lenen. Opgelost!

Tip #7: opmaak

Als het goed is, heb je ver voor het maken van de foto de rest van de opmaak al met ons bepaald. Fijn, want dan weet je al een beetje waar je rekening mee moet houden bij het fotograferen. Heb je bijvoorbeeld een bepaalde kleur die belangrijk is in de opmaak van het kaartje, dan is het fijn als de outfit en de achtergrond daar niet bij vloeken. Maar geen zorgen: als jullie prachtigste foto het beter doet in een aangepaste opmaak, kunnen we natuurlijk nog wel het een en ander veranderen.

Dat komt helemaal goed!

Hopelijk geven deze tips je voldoende vertrouwen in het project 'fotokaartje'. Als je ze zoveel mogelijk probeert op te volgen, dan komt het echt wel goed. En vind je het nog steeds heel spannend, dan kun je altijd nog een fotograaf boeken voor een new born-shoot. We adviseren daarin graag! Wie de foto ook maakt: we gaan er hoe dan ook het állermooiste geboortekaartje van maken voor jullie.

Twijfel je over het beeld? Je mag altijd verschillende foto's opsturen en ons vragen om onze mening, dat vinden we juist heel leuk! En natuurlijk hebben we nog onze grote vriend Photoshop, dus oneffenheidjes hebben we vaak ook zó verholpen. Niet aan het gezichtje van jullie kindje natuurlijk, want dat is perfect. Maar blijkt er toch een spuugvlek in dat schattige truitje te zitten, dan toveren we dat gewoon weg!